Всесвітній день здорового травлення: мікробіом кишечника – глобальна перспектива

29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення, заснований на честь створення Всесвітньої організації гастроентерологів. Вперше цей день відбувся в 2005 році. Метою заходів, що проводяться щороку 29 травня, є підвищення загальної обізнаності населення щодо запобігання, поширення, діагностики та лікування захворювань і розладів травної системи. Тема всесвітньої кампанії в 2020 році – «Мікробіом кишечника: глобальна перспектива».

Мікробіом – це сукупність різних мікроорганізмів, бактерій, вірусів та грибів, які є не лише в кишечнику, а й у шкірі, дихальних шляхах та інших системах людського організму.

В кишечнику кожної людини знаходяться десятки трильйонів мікроорганізмів і понад 1000 відомих видів бактерій, кожна з яких виконує багато важливих функцій в організмі людини. Загальна маса бактерій в кишечнику приблизно дорівнює масі головного мозку. Найбільша кількість і найбільший спектр бактерій знаходиться в товстому кишечнику. Кожна людина має свій характерний малюнок бактеріального складу мікробіому.

Функції звичайного мікробіому настільки обширні, що  іноді його називають «забутим або ігнорованим органом». До них відносяться:

– витіснення збудників хвороб і сприяння розвитку імунної системи;

– посилення бар’єру кишечника (слиз, антибактеріальні молекули тощо), метаболізація частин раціону, які ми не можемо перетравити (наприклад, клітковина), і вироблення важливих для здоров’я молекул, таких як коротколанцюгові жирні кислоти;

– вплив на вивільнення активних компонентів медпрепаратів;

– взаємодія з нервами і м’язами в стінці кишки;

– сприяння розвитку та функціонування нервової системи.

На стан мікробіому впливає спосіб життя людини, зокрема раціон і режим харчування, фізичні і психічні навантаження, екологія середовища, прийом медикаментозних засобів, а також безліч інших чинників. Зі зміною мікробіому пов’язують безліч захворювань, таких як: харчова алергія, астма, синдром подразненого кишечника, діабет 2 типу, ожиріння, аутоімунні захворювання, гастроентерологічна, інфекційна патологія та ін. Навіть настрій людини, розвиток аутизму, депресії не обходяться без втручання зміненого мікробіому.

Зв’язок між людським мікробіомом і хворобами зараз досліджується дуже інтенсивно і є одним з найпопулярніших напрямків розвитку медицини.

Підтримка здорового мікробіому важлива для здоров’я людини і потребує раціонального харчування, відмови від шкідливих звичок, адекватного використання медикаментозних препаратів та здорового способу життя.