В рамках реалізації проєкту «Діємо для здоров’я» кухарі шкіл Херсонщини навчалися сучасним методам приготування їжі

18 лютого на базі Херсонського вищого професійного комерційного училища розпочалося навчання шкільних кухарів, організоване проєктом «Діємо для здоров’я» в рамках реформи шкільного харчування. Протягом двох днів навчання пройдуть 40 кухарів із закладів загальної середньої освіти 4 територіальних громад, де впроваджується проєкт «Діємо для здоров’я» (Чорнобаївська, Милівська, Великокопанівська, Чаплинська ТГ).

На офіційному відкритті були присутні представники Управління освіти і науки облдержадміністрації, обласного центру контролю та профілактики хвороб, Держпродспоживслужби, проекту Cult Food та журналісти.

«Проєкт «Діємо для здоров’я» багатокомпонентний і багаторічний. Компонент здорового харчування є одним з тих моментів, які запобігають розвитку неінфекційних захворювань. 9 з 10 смертей в Україні спричинені саме неінфекційними захворюваннями, це: серцево-судинні, злоякісні новоутворення, цукровий діабет, хронічні обструктивні захворювання легень. Завдяки здоровому харчуванню можна попередити близько 30% злоякісних новоутворень і майже 50% захворювань на цукровий діабет. Наше завдання — це здоров’я наших дітей», – зазначив генеральний директор ДУ «Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», головний державний санітарний лікар області Юрій Ромаскевич.

Концепція навчальної тренінгової програми програми розроблена на базі напрацювань команди проекту Cult Food, МОЗ, ЮНІСЕФ та спеціалістів Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

За словами регіонального координатора проєкту «Діємо для здоров’я» Дар’ї Сєдлєр, Херсон — перший обласний центр, з якого стартує навчання шкільних кухарів.

Під час навчання учасники опанують сучасні методи роботи, підготуються впроваджувати їх на шкільних кухнях під час приготування нових страв з нового рекомендованого меню, розробленого командою Євгена Клопотенка. Це допоможе втілити реформу шкільного харчування на місцях більш ефективно.

«Сьогодні обласна державна адміністрація дуже багато уваги приділяє саме здоровому харчуванню, організації харчування в закладах освіти різних рівнів, приведенню у відповідність до норм харчоблоків, їх матеріально-технічної бази. Навчання кухарів це в першу чергу обмін досвідом, який наразі дуже важливий», – підкреслила Тетяна Юшко, начальник Управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації.

За словами Наталі Клим, начальника головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, шкільні кухарі отримають роз’яснення основних положень, основних вимог чинного законодавства в сфері безпечності харчових продуктів та дотримання санітарного законодавства.

Практична частина навчань присвячена приготуванню тих страв з нового меню, які отримали найбільше критики. Вона пройде на сучасній гастрономічній лабораторії, що з’явилася у вищому професійному комерційному училищі 1 рік назад за підтримки уряду Данії.

«Нам важливо зрозуміти, які особливості реалізації реформи на місцях. Учасники мають сказати, що їм не підходить, як вони бачать реалізацію у власних харчоблоках. Нам дуже важливо почути їх і підкоригувати наші програми і наші напрацювання, адже потрібно робити їжу не тільки корисною, але й смачною», – поділився Ярослав Малий, представник проекту Cult Food.