Поради з профілактики ботулізму

Під час війни значна кількість українців не мають доступу до правильного і достатнього харчування. Перебуваючи в бомбосховищах та підвалах, людям доводиться вживати у їжу консервацію домашнього виробництва, що може бути небезпечним щодо інфікування ботулізмом.

Ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, тому людина може несерйозно поставитися до перших проявів хвороби. За найменшої підозри на ботулізм потрібно негайно звернутися до лікаря!

Поради Центру громадського здоров’я МОЗ України що допоможуть вберегтися від ботулізму:

  1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму.

Це:

  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • нещільно закриті банки;
  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  1. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
  2. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
  3. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
  4. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Здоровою альтернативою консервації є свіжі овочі та фрукти, які також зручно взяти з собою до бомбосховища, наприкла, морква, капуста чи яблука.

Будьте уважні до свого раціону. Бережіть себе!