Як уникнути отруєння грибами

За інформацією ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» останнім часом почастішали сезонні випадки отруєння дикорослими грибами. Тільки протягом 11-15 жовтня 2019 року в області від отруєння грибами постраждало 13 осіб, з них 3 дитини. Постраждалі вживали смажені або відварені їстівні, на їхню думку, гриби, зібрані в Олешківському лісі та в лісосмугах м. Херсон та м. Нова Каховка.

Із 2000 грибів в Україні їстівними вважаються всього 500. Проте отруїтися можна не лише отруйними, а й їстівними грибами, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.

Як збирати гриби, щоб уникнути отруєння:

– кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні;

– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів: їх легко переплутати з отруйними;

– не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

– не збирайте грибів під час посухи: у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;

– не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах, а лише у місцях, де вони проходять відповідний контроль.

Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння:

– не вживайте сирих грибів;

– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

– відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть, краще кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння); після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин;

– готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби;

Увага! Не годуйте грибами дітей до 12 років. Не можна вживати гриби людям літнього віку, вагітним та жінкам, які годують груддю.

Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб –  залежно від виду грибів, які ви вживали. Симптомами грибного отруєння можуть бути  запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

Увага! Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте “швидку допомогу”. Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

За інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»